B&B Hulleste

Ik word hartelijk ontvangen door Monique Portegijs. Zij is de gastvrouw van B&B Hulleste. Een gezellige B&B gelegen in Westerland. Een dorp in de kop van Noord-Holland op Wieringen; het geheime Waddeneiland.

Voor mij is het ongeveer 20 minuutjes rijden van waar ik woon, maar toch waan je je in een hele andere omgeving. Waar alles in de kop van Noord-Holland plat is en weidse uitzichten heeft (Wieringermeer), is het op Wieringen glooiend met kleine weggetjes met aan weerszijde hagen van struiken en bomen.

Hulleste Westerland Succesvol Gastvrij

Je denkt misschien dat de kop van Noord-Holland het ‘einde van Nederland’ is, maar de B&B is verrassend centraal gelegen. Je hebt in de buurt de plaatsen Hippolytushoef en Den Oever en de grotere plaatsen Medemblik, Schagen en Den Helder liggen op ongeveer 15 à 20 autominuten vanaf de B&B.

Daarnaast zijn de kustplaatsen Julianadorp en Callantsoog op ongeveer 18 kilometer afstand. Tevens ben je vlakbij de afsluitdijk, waardoor je in ongeveer 30 minuten in Friesland bent. En als je naar het meest bekende Waddeneiland wilt, dan kun je die vanuit de B&B ook een dagje bezoeken, omdat je zo in Den Helder bent.

Natuurlijk kun je ook gewoon lekker in Westerland blijven, waar je kunt genieten van de waddenzee en het Lutjestrand. Daar kun je niet alleen zonnen en zwemmen, maar je kunt er ook fantastisch kitesurfen. Voor ieder wat wils dus.

Met dit alles  is het natuurlijk ook nog fijn om te weten dat de kop van Noord-Holland de meeste zonuren van Nederland heeft!

Al met al een fantastische plek om te genieten en tot rust te komen.

 

Lees de blog verder in het blogmagazine hieronder of de tekst onder het blogmagazine.

De naam

Midden op Wieringen, in Westerland, is B&B Hulleste gevestigd. De naam “Hulleste” komt uit het Wieringer dialect dat ‘klompen’ betekent. De oude klompen van opa Portegijs hangen ook nog naast de ingang van de B&B’s.

Geschiedenis

B&B Hulleste bestaat sinds ongeveer een jaar en wordt gerund door Monique Portegijs. Monique is de 3e generatie Portegijs die op deze locatie is gevestigd. Haar opa had een werkplaats onder de huidige B&B. Hij maakte ‘Portegijs bootjes’; houten vissersbootjes, die gebruikt werden voor de visserij op de Zuiderzee. Dit waren beroemde bootjes waarvan één van de laatste exemplaren te bewonderen is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en één bij de museumboerderij in Stroe (ook op Wieringen).

De werkplaats is later overgenomen door de vader van Monique die een bouwbedrijf heeft gehad. Nadat haar vader is overleden heeft Monique in het pand een keukenzaak geopend. Omdat de bovenverdieping niet echt werd gebruikt heeft ze besloten deze te verbouwen tot een B&B met twee kamers. Vorig jaar zomer werden de kamers in gebruik genomen.

De inrichting

Een compliment dat Monique vaak ontvangt is dat de bedden zo lekker slapen. Zelfs doorgewinterde B&B-gangers vertelde haar dat ze nog nergens in zulke lekkere bedden hadden geslapen als bij haar. Omdat ze de bedden één van de belangrijkste onderdelen van een B&B vindt heeft ze daar ook geen concessies in gedaan.

Het overgrote deel van de inrichting heeft ze via internet en de kringloopwinkel bij elkaar verzameld om haar B&B mee in te richten. “Ik ging regelmatig met mijn dochter op pad om spullen op te halen” vertelt Monique trots. “Het is zo leuk; je hebt hele leuke dingen voor in je B&B en niet de standaard dingen van de IKEA”. Daarnaast vertelt ze over de kunst dat in de kamers hangt: “Dat zijn schilderijen die mijn vader heeft gemaakt van plekken op Wieringen. Zo probeer ik het een beetje persoonlijk te maken, maar het is geen B&B dat vol staat zoals je op TV weleens ziet met allerlei snuisterijen en prullen. Zo ben ik ook niet. Ik hou van strak en modern, maar wel sfeervol”.

Gastvrijheid

Gastvrijheid heeft Monique hoog in het vaandel staan. Ze vindt het belangrijk dat alles goed schoon en fris is en het ontbijt kan zowel beneden, in een gezamenlijke ruimte, als op de kamer geserveerd worden.

Ook de gasten brengen naar en halen vanaf de fietsverhuurder is geen probleem en indien gewenst kan ze ook zorgen dat de fietsen bij de B&B worden afgeleverd door de fietsverhuurder.

Een praatje maken doet ze graag, maar als de gasten daar niet op zitten te wachten houdt ze daar ook rekening mee.

Het contact met haar gasten, die overigens uit diverse landen komen, vindt Monique heel erg leuk. Ookal zou ze haar B&B volledig zakelijk kunnen verhuren zou ze dat nog niet willen. “Ik vind het contact met zoveel verschillende gasten te leuk. Dat wil ik niet missen”.

Daarnaast heeft B&B het predicaat dat zij haar gasten contactloos kan ontvangen. Dat is in deze tijd fijn, want op deze manier kunnen de gasten veilig worden ontvangen en verblijven.

Kookworkshops

Monique geeft ook regelmatig kookworkshops in de keukenzaak onder de B&B. Er zijn ook gasten die hun verblijf combineren met een kookworkshop waarbij ze zelf koken en hun eigen diner klaarmaken. “Het kan allemaal.”

Wieringen; het geheime (wadden)eiland

Vroeger was Wieringen een eiland dat op de grens lag van de Waddenzee en de Zuiderzee. Ondanks dat Wieringen sinds 1924 geen eiland meer is, heeft het eiland nog steeds de status van een eiland en voelen de inwoners zich ook echt eilandbewoners.

De website van B&B Hulleste vertelt ”Wieringen bestaat voor het grootste deel uit een stuwwal die hier in de voorlaatste ijstijd door de gletsjers is gevormd. Op het eiland hebben Vikingen gewoond, er is een Vikingschat gevonden. Wieringen dankt zijn naam aan het zeegras of wier, dat hier vroeger gewonnen werd. De rotgans is de vogel die bij Wieringen hoort. Het voormalige eiland is bijzonder om zijn geologie, archeologie, natuur en cultuur”.

Het glooiende landschap, de rust, de natuur en op korte afstand van veel mooie bezienswaardigheden en steden, brengt Westerland voor ieder wat wils. ‘s Avond terug van een prachtige fietstocht, een lange wandeling of een bezoek aan het vissersdorp Den Oever, ontspant u zich in 1 van onze mooie kamers”.

Omgeving

De gasten komen vooral voor de omgeving. Monique: “Ik denk dat de mensen dat weleens onderschatten wat er hier allemaal te doen is”. Je zit binnen 15 minuten van de Noordzeekust, je kunt lopend naar het Lutjestrand, waar je heerlijk kunt zwemmen, er is veel horeca in de buurt en Landgoed Hoenderdaell (dierentuin). Ook Willemsoord in Den Helder, wat vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine was, is helemaal opgeknapt. Daar is nu horeca, een theater, een bioscoop. De oude panden zijn opgeknapt, maar in wel in de oude stijl. Daar is ook het Marinemuseum en reddingsmuseum. Den Helder ligt ongeveer een kwartiertje rijden, dus je bent ook zo bij de boot naar Texel.”

Medemblik met o.a.

Het Bakkerijmuseum

Het stoommachinemuseum

Stoomtram naar Hoorn

Boot naar Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

 

Schagen met o.a.

Elke donderdag van de maanden juli en augustus zijn er Westfriese markten met klederdrachtoptochten

Overdekt winkelcentrum

 

Den Helder o.a.

Natuurpark De Helderse vallei

Fort Kijkduin

Noordzee-aquarium (in Fort Kijkduin)

 

Wieringen o.a.

Waddenzee en strand

Wadlopen

Garnalen vissen

Zeehondentochten

Zeeverse vismarkt (zaterdagochtend)

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en voor boekingen op www.hulleste.nl

Magazine downloaden

Je kunt het blogmagazine hier ook downloaden om het later nog eens te lezen.