De Pleats

Het is op een warme zaterdagochtend wanneer ik de afsluitdijk oversteek om naar Burgum af te reizen, waar ik een afspraak heb met gastvrouw Geesje Duursma van De Pleats; dé ontmoetingsplaats van Friesland. De Pleats is een authentieke locatie wat zowel de functie heeft van een restaurant, een partycentrum als cateringbedrijf met een diversiteit aan mogelijkheden en waar bijna 50 mensen werken.

Bij aankomst word ik met een brede glimlach hartelijk ontvangen door Geesje. Het terras zit gezellig vol en ik word mee naar binnen begeleid waar we rustig kunnen praten. Nadat we hebben plaatsgenomen aan de 'stamtafel' word ik, naast de thee die ik krijg aangeboden, verrast met een heerlijk stuk Friese koek. Aan het schoteltje zitten twee krijtbordjes geklemd in de vorm van een ananas waarop “Wolkom Clementine” staat geschreven. Hoe leuk is dat wanneer je de de reis van de ananas aan het maken bent!

Burgum, De Pleats

Wanneer je gastvrijheid zegt, dan zeg je Geesje. Ze is continue bezig met gastvrijheid, zowel vanuit De Pleats als vanuit haarzelf als ondernemer. In dit magazine kun je daar alles over lezen.

We hebben een heel aangenaam gesprek gehad dat al met al 1,5 uur heeft geduurd. Na het gesprek kreeg ik een heerlijke lunch aangeboden, waar ik heerlijk van genoten heb en ik mij vervolgens vol energie kon uitleven met het maken van foto’s van de grote, karakteristieke Pleats.

De Pleats

De locatie

Gastvrijheid is Geesje met de paplepel ingegoten. "Mijn ouders hebben altijd een horecabedrijf gehad, een aantal kilometers verderop. Wij woonden boven het restaurant van mijn ouders. Ik heb er altijd al gewerkt vanaf mijn 12e". Uiteindelijk is ze economie gaan studeren in Groningen met de specialisatie marketing. Toen ze afgestudeerd was, wilde ze het bedrijf van haar ouders niet overnemen en is ze bij Van Der Velden (nu Sligro) aan de slag gegaan als manager, waarbij ze begeleiding en bedrijfseconomische advies gaf aan horecaondernemers. Door veranderingen in het bedrijf wilde ze dat zij naar de locatie in Veghel zou gaan, maar daar zag ze vanaf.
Haar man was inmiddels op de huidige locatie een bedrijf gestart met een compagnon. Door een samenloop van omstandigheden heeft Geesje er 23 jaar geleden voor gekozen ook in het bedrijf te stappen en nu runnen ze samen De Pleats, waar ook hun jongste zoon werkt.
De boerderij (een rijksmonument), waar De Pleats in is gevestigd, komt uit 1778 en er zit nu 50 jaar horeca in. De Pleats betekent 'De Boerderij' in het Fries.

Bij De Pleats gaat het vooral om het plezier in het werk en dat de 50 medewerkers die ze hebben er graag werken en dat de gasten er graag komen. “We hebben wachtlijst voor mensen die hier willen werken. De mensen blijven hier ook heel lang werken. De vasten werken er gemiddeld al 15 jaar.”
Wat hier vast ook aan bijdraagt is de gastvrijheid onderling; "Als gastvrijheid je Mission statement is, dan moet je het ook voorleven als werkgever. Het moet congruent zijn. Daarnaast zijn we heel transparant over hoe het allemaal gaat. We hebben bijvoorbeeld wekelijks een interne nieuwsbrief."
De eerste 'De Pleats' baby is inmiddels ook geboren van twee medewerkers die elkaar bij De Pleats hebben ontmoet.

Geesje staat voor Gastvrijheid

Gastvrijheid is enorm interessant. Wat de ene persoon gastvrij vindt, vindt de andere juist niet gastvrij. Iedereen ziet gastvrijheid op zijn eigen manier. “Ik geloof dat iedereen in essentie gastvrij is en het in zich heeft. Het is aan het management om aan de ene kant gastvrijheid te faciliteren en ruimte te creëren om gastvrij te zijn en ook de middelen daarvoor te geven en aan de andere kant hangt het ook wel een beetje af van uit welke cultuur je komt, hoe ben je er thuis mee opgevoed. Als je dat niet meegekregen hebt, dan wordt het lastiger.” Vertelt Geesje.

Geesje heeft ook de 10 G's van Geesje bedacht; Gast, Goede Grondgedachte, Gedisciplineerd werken, Gedreven medewerkers, Gezelligheid, Goed product, Geld (is een middel, geen doel), Gezondheid, Geluk en als bonus natuurlijk de G van Geesje.
In Burgum hebben ze een soort gastvrije gemeenschap gecreëerd met de ondernemers onderling waarbij ze gastvrijheid willen uitstralen en uitdragen naar klanten en gasten van de ondernemers door bijvoorbeeld toiletten open te stellen.

Wat Geesje betreft is gastvrijheid ook attent zijn in de juiste mate en het oplossen van problemen. "Ik denk dat gasten er heel erg van kunnen genieten als iets smooth loopt. Het hoeft niet perfect te zijn, maar dat ze wel het gevoel hebben dat alles onder controle is, dat het loopt, dat iedereen weet wat hij moet doen en dat er is weinig loze communicatie is. Heel vaak zie je bij bedrijven dat mensen op hun kop krijgen of dat iemand zijn collega afvalt. Daar moet je je gasten niet mee vermoeien."

Gastvrijheid

Een voorbeeld van gastvrijheid bij De Pleats is de Wedding nanny; "Heel veel bruidsparen hebben al kinderen voordat ze gaan trouwen" zegt Geesje, "en de familie en vrienden zijn op het feest, dan is het natuurlijk heel prettig dat er iemand op de kinderen kan passen."

Ook doorvragen op het moment dat gasten de helft van hun gerecht laten staan, om te achterhalen wat werkelijk de reden is, doen ze altijd. Hierdoor kan erop worden ingespeeld en worden opgelost. "Dat is eigenlijk heel logisch" volgens Geesje.

Er komen ook veel buitenlandse gasten en er is in samenwerking met de Provincie een project geweest over Duitse en Belgische gasten en hebben ze daar ook les in gehad. Bijvoorbeeld over hoe je Duitse of Belgische gasten begroet bij ontvangst.

Belevingsversterkers

Burgum is gelegen in de Noordelijk Friese Wouden waar je heel mooi kunt wandelen en fietsen. Er is ook een soort 'Pieterpad' van 20 kilometer wandelen, waar De Pleats het beginpunt van is. Het Lauwersoog en het Lauwersmeergebied zijn niet ver van Burgum. Er zijn twee nationale Parken; De Wouden en De Venen waar je een rondvaart kunt maken of mooi op het terras kunt zitten. Ook bij Drachten zijn prachtige kleine meertjes waar je kunt vissen en zwemmen.
Leeuwarden is om de hoek als je een dagje naar de stad wilt en in Veenwouden kun je op de trein stappen voor een dagje Groningen.
Er zijn een aantal musea die je kunt bezoeken; Scherjon’s klompenmakerij & klompenmuseum, het Fierljepmuseum en het Observeum - Museum & Sterrenwacht. Dit museum is uniek in de wereld.

Uniek

De Pleats is heel constant, zijn niet trendvolgend en doen hun eigen ding. Er worden verse seizoensgroenten geserveerd en je kunt kleine porties bestellen. Er ligt schoon tafellinnen op de tafels en er staan verse bloemen in het restaurant.
Wat hen nog meer uniek maakt is dat ze nooit nee zeggen. Ze denken met de gasten mee en anticiperen op de situaties.
"Eigenlijk zijn we uniek door het geheel van alles." zegt Geesje.

Grootste uitdaging

"De authenticiteit en eigenheid van het geheel behouden is toch wel de grootste uitdaging. En wat ik heel erg belangrijk vindt is dat mensen warmte voelen en sfeer. Dat kan met dit pand prima, maar je moet wel zorgen dat alles klopt. Daarnaast hebben we onlangs onze oude keuken gerestaureerd en een nieuwe keuken aangebouwd, zodat we de komende jaren weer vooruit kunnen."

Zichtbaarheid

Geesje houdt wel van media-aandacht. Enige tijd geleden had zij zich het doel gesteld om wekelijks in de krant te komen en dat is haar gelukt. Op de vraag hoe ze dat dan doet zegt Geesje: "Via LinkedIn plaats ik posts of reageer ik op berichten en tag ik bepaalde personen. Daarnaast had ik een stuk naar de krant gestuurd over de verbouw van de keuken, met daarin dingen en investeringspecifieke zaken voor mensen met ASS (Autismespectrum- stoornissen) en dat wordt dan opgepikt. In Friesland ben ik wel redelijk bekend en ben al een aantal keer op tv geweest bij de Friese Omroep, dus dan word ik gebeld dat ze even langskomen voor een reactie op een actualiteit.
Ik had bijvoorbeeld ook gereageerd op een stuk over Gastvrijheid in de krant en daar kreeg ik ook weer reactie op."
Geesje vervolgt: "Ik heb zowel voor De Pleats als voor mezelf een marketingstrategie. Wanneer ik zelf communiceer, of iets plaats op social media, dan moet dat gelinkt zijn aan gastvrijheid, autisme of ondernemerschap."

Geesje is ook Regionale Vrouw in de Media geweest en is aangesloten bij sprekersbureau ‘Zij Spreekt’ waar verschillende soorten lezingen kunnen worden geboekt van Geesje.

Over social media zegt ze: “We hebben een jong team en een aantal mensen kunnen posten op Facebook en Instagram. Zij reageren ook altijd even als er tijd is en we zitten bovenop recensies en reageren meteen als mensen ingecheckt hebben op social media. We hebben een Green key Gold keurmerk (Green key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt) en hebben ‘Duurzame Dinsdag’ waarbij we elke dinsdag een duurzame tip delen op social media. Daar maken we dan weer een boekje van.
We werken ook met stagiaires die helpen met de marketing en onlangs is er een promofilmpje gemaakt voor De Pleats."

De mensen die bij De Pleats komen

De grootste groep gasten komt via mond-tot-mond-reclame, maar ook de B&B's uit de buurt verwijzen hun gasten naar De Pleats. Er is goed contact met de B&B's waarbij er onderling een fijne uitwisseling is van informatie en doorverwijzen. Ook vanuit De Pleats richting de B&B's. "Het gaat om gunnen naar elkaar”.

Wat de gasten zeggen

Over het algemeen zeggen mensen dat ze hier heel lekker kunnen eten, dat het gastvrij is en dat het een leuke tent is. Daarnaast horen ze vaak dat ze royaal zijn, gezellig, vriendelijk, vlot en betaalbaar. “We steken daar ook veel energie in. We zorgen bijvoorbeeld elke week voor nieuwe bloemen.” Geesjes moeder haalt dan bloemen van de veiling en maakt daar dan wat moois van. Ook de schilderijen die aan de muur hangen zijn van de hand van Geesjes moeder.

De mogelijkheden bij De Pleats

Bij de Pleats kun je niet alleen terecht om te eten en te drinken. Het is ook te boeken voor vergaderingen, (zakelijke) bijeenkomsten en bedrijfsfeesten. Er is eveneens een zaal voor bruiloften, optredens van artiesten en toneelvoorstellingen. Daarnaast doen ze de catering bij uitvaarten van de twee kerken van Burgum (waar ze beheerder van zijn). Het boeken van een High wine of High tea is ook mogelijk. De moeder van Geesje is de eerste vrouwelijke brood- en banketbakker van Nederland en heeft een bakkerij aan huis waar ze de heerlijke petit fours maakt.

Tevens kun je arrangementen met musea in de buurt of met eigen fietsroutes boeken.
Geesje zegt over het hebben van De Pleats: "Het is groot, het is een pand met enorm veel mogelijkheden. Er kunnen 600 mensen in de zaal en het pand. We verrassen mensen altijd weer met alles wat mogelijk is. We hebben thema-avonden en een openluchttheater buiten waar 500 mensen kunnen zitten. Het heeft enorme potentie, is authentiek en echt. Ik ben er enorm trots op!"

Plekjes om te bezoeken

Burgum is gelegen in de Noordelijk Friese Wouden waar je heel mooi kunt wandelen en fietsen. Er is ook een soort 'Pieterpad' van 20 kilometer wandelen, waar De Pleats het beginpunt van is. Het Lauwersoog en het Lauwersmeergebied zijn niet ver van Burgum. Er zijn twee nationale Parken; De Wouden en De Venen waar je een rondvaart kunt maken of mooi op het terras kunt zitten. Ook bij Drachten zijn prachtige kleine meertjes waar je kunt vissen en zwemmen.
Leeuwarden is om de hoek als je een dagje naar de stad wilt en in Veenwouden kun je op de trein stappen voor een dagje Groningen.
Er zijn een aantal musea die je kunt bezoeken; Scherjon’s klompenmakerij & klompenmuseum, het Fierljepmuseum en het Observeum - Museum & Sterrenwacht. Dit museum is uniek in de wereld.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie www.depleats.nl

Magazine downloaden

Je kunt het blogmagazine hier ook downloaden om het later nog eens te lezen.