BuitenOverleg

Omdat ik niet om de hoek woon van Wijchen, waar BuitenOverleg is gevestigd, heb ik mijn bezoek gecombineerd met een weekendje weg op een camping vlakbij. We hebben ’s morgens om 10 uur afgesproken en dus fiets ik om 10 voor 10 vanaf de camping richting BuitenOverleg. Het is helaas regenachtig, maar dat houdt mij niet tegen om met veel zin op pad te gaan.

Als ik het terrein op fiets ben ik blij verrast. Ik fiets werkelijk een paradijs in. Er is een groot grasveld, mooie bomen, een bloemenveld dat volop in bloei staat, een vuurplaats, ik zie een ponton in het water liggen en een safarilodge aan de waterkant van een groot ven. Alles ziet er heel verzorgd uit.
Ik fiets verder en stop bij het sanitair van de locatie. Vanuit het kasje waar Elly en Pieter hun eigen groenten verbouwen, komt een warme begroeting. Pieter heet mij welkom.

Buitenoverleg vergaderlocatie Wijchen Succesvol Gastvrij

Via een aanbeveling op LinkedIn ben ik in contact gekomen met Pieter van der Have van BuitenOverleg. De naam zegt eigenlijk precies wat het is; een locatie waar je buiten kunt overleggen, maar ook in het tuinhuis en de safarilodge die in de tuin van gastheer Pieter en gastvrouw Elly staat. Daarnaast kun je in beide accommodaties overnachten.

Binnen is Elly bezig met het maken van bramenjam van bramen uit eigen tuin. Aan een grote tafel met uitzicht over het ven hebben we een heel prettig gesprek en ondertussen heeft Elly de bramenjam klaar en krijg ik een warm potje heerlijke jam mee.

Tijdens het gesprek hebben we het onder andere over hoe de plek is ontstaan, wat de mogelijkheden zijn op de locatie, welke activiteiten Pieter en Elly voor de toekomst in gedachten hebben en natuurlijk over gastvrijheid.

Omdat het aan het einde van het gesprek nog steeds regent en er voor de volgende dag mooi weer is voorspelt, ga ik de volgende dag terug.
De zon schijnt die dag volop en de plek is nog mooier dan de dag ervoor. Mijn man is mee en terwijl hij mij mijn gang laat gaan met het fotograferen van alle mooie plekjes, ligt hij heerlijk te genieten van het uitzicht in de hangmat bij de safarilodge. Zo ervaarde ik zelf dat iedereen van deze plek kan genieten op zijn eigen manier.

 

Lees de blog verder in het blogmagazine hieronder of de tekst onder het blogmagazine.

Het begin

ResIn 2009 verhuist Pieter (de gastheer van BuitenOverleg) voor de liefde vanuit Vlissingen naar Wijchen, waar Elly woont. Pieter start in die periode ook zijn eigen bedrijf InOverleg. Een bedrijf dat is gespecialiseerd in medezeggenschap waarbij hij ondernemingsraden van grote bedrijven begeleidt op het gebied van medezeggenschap.

In 2014 kwam er een aantal dingen samen; het idee dat 20 jaar eerder was ontstaan omdat hij buiten overleggen altijd zo heerlijk vond en merkte dat mensen sneller tot besluiten komen in een informele setting. Dit in combinatie met het tuinhuis dat leeg stond in zijn tuin heeft hem ertoe laten besluiten echte heisessies te gaan organiseren en startte met BuitenOverleg.

Pieter kocht een camper met een kar erachter waarin hij alles meebracht dat nodig was om in de buitenlucht te vergaderen; stoelen, tafels, elektriciteit, computers, ventilatoren, zitzakken en catering. Helaas bleek er niet genoeg animo voor te zijn en is Pieter op het terrein bij zijn huis vergaderingen gaan organiseren.
In zijn tuin staat een tuinhuis waarin kan worden overlegd en er staan lange tafels in de tuin waar men aan kan zitten vergaderen. Sinds twee jaar heeft BuitenOverleg een extra plek beschikbaar om te vergaderen; de safarilodge.

Ondanks dat mensen vaak denken dat het Nederlandse klimaat hier niet echt geschikt voor is vertelt Pieter: “je kunt fantastisch buiten zitten hier in Nederland. De keren dat het zo erg regent dat je dag verpest is, dat is op de vingers van één hand tellen. Misschien twee handen, maar dan houdt het een eind op.”

Ondernemen

De locatie biedt heel veel mogelijkheden voor zowel particuliere als zakelijke gasten. “Er zijn eigenlijk zoveel mogelijkheden, Pieter gelooft in het ondernemen vanuit je hart. “Ik ben een netwerker pur sang. Ik laat heel veel zien wat ik aan het doen ben. We zijn allebei behoorlijk actief in het vrijwilligerswerk, dus je doet ook iets voor de maatschappij. Ik denk dat het ook een bepaalde mate van goodwill geeft. En heel veel heeft te maken met gunnen. Dat speelt een rol.” Hij is van oorsprong een Zeeuw, “Dus dan ben je toch een beetje een buitenstaander voor de Wijchenaren.” Door zijn vrijwilligerswerk raken mensen met hem bekend. Pieter: “Mensen leren je kennen, zien hoe je in het leven staat, wat je belangrijk vindt. Je betekent iets voor anderen en ik denk dat dat op enig moment wel terugkomt bij je. Ik geloof altijd in wie goed doet, goed ontmoet. Als je klaarstaat voor andere mensen, dan zal je zien dat andere mensen iets terug willen doen voor jou in welke vorm dan ook.” Pieter ziet dit nu ook terugkomen. Bijvoorbeeld dat mensen BuitenOverleg aanbevelen op LinkedIn als mensen op zoek zijn naar een mooie plek om te vergaderen. Pieter: “Ik denk dan wow, dat is mooi. Daar krijg ik echt kippenvel van. Dat mensen jou gaan promoten omdat ze jou zien zitten.”

Gastvrijheid

“Het zit in onze genen om mensen te verwennen. Waar wij heel goed in zijn is improviseren. Er gebeurt iets en wij proberen daar een oplossing voor te vinden en springen erop in. Of we doen iets extra’s. In bramentijd of appeltijd mogen de mensen bijvoorbeeld de bramen of appels plukken als ze erlangs lopen. Dat soort dingen weten mensen wel te waarderen.”
Gasten mogen bij BuitenOverleg ook hout stoken en dat vinden heel veel gasten heerlijk om te doen. Omdat ze in het buitengebied zitten heeft ook verder niemand er last van. “Mensen hebben ontzettend veel schik en dan genieten wij ook.”

Pieter vindt gastvrijheid ook je belofte nakomen en trouw blijven aan het concept van BuitenOverleg. Dit houdt in dat mensen ongestoord kunnen genieten en het naar hun zin te hebben, zonder last van elkaar te hebben. Zo ontvangt hij bijvoorbeeld geen campers, terwijl daar genoeg ruimte voor is. “Wij willen onze gasten geven wat zij verdienen en dat is een mooie rustige plek. Campers passen daar niet bij, dus dat doen we niet.”
Daarnaast vindt hij het belangrijk dat mensen weten wat ze kunnen verwachten. Dit doen ze door de gasten goed te informeren. “Niet dat de gasten hier komen en het anders is dan ze hadden verwacht.”

Er zit er ook verschil tussen gasten zegt Pieter: “Met de ene gast heb je meer contact en klikt het meer dan met de andere. Als je merkt dat een gast liever op zichzelf is, of die geeft dat aan, dan houd je daar natuurlijk rekening mee.”
Ze proberen mensen ook altijd te verrassen met iets extra’s door te kijken wat de gasten aan het doen zijn en wat ze daaraan kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van zonnebrandcrème, petjes of waterijsjes als de zon erg aanwezig is tijdens vergaderingen of een zwemband brengen als er een gezin lekker aan het zwemmen is. “Het gaat om de kleine details.”

“Het is lastig te definiëren wat gastvrijheid is” geeft Pieter aan, waarop Elly reageert: “Op het moment dat de gasten hier zijn, is onze plek ook hun plek, waarbij eenieder lekker kan doen en laten wat zij willen. Het is fantastisch om te zien hoe mensen de plek gebruiken. Lekker zitten, lekker varen, lekker fikkie stoken. Alsof ze zich hier thuis voelen. Dat vind ik leuk!”
Pieter vult aan: “Er is één ding dat we graag willen: Dat is dat wij genieten, maar dat ook anderen genieten van deze plek. Deze plek is veel te mooi voor ons twee!”

Aandacht

“Het zijn niet dingen waar mensen gelukkig van worden, maar aandacht en ervaringen. Mensen hebben aandacht nodig” zegt Pieter. Hij zit in een werkgroep waarbij ze activiteiten organiseren voor eenzame ouderen. “Die mensen bloeien op als je ze aandacht geeft.” Onlangs heeft Pieter daarom zijn locatie ter beschikking gesteld en hebben ze met de werkgroep de ouderen een diner aangeboden. “Dit is wat hen gelukkig maakt, maar ons ook. Dit is wat ons leven rijker maakt. Zien hoe mensen ervan genieten, dat is kicken.”

Uniek

Mensen reageren op BuitenOverleg over het algemeen met twee woorden “Wow en Paradijs.” Als je er bent waan je je bijna in het buitenland met de mooie tuin en het weidse uitzicht over het water. Het heeft een rustgevende werking. Daarnaast kun je in het ven ook heel goed vissen op grote Zeelten en Karpers.
Wat ook fijn is, is de combinatie van midden in de natuur zitten, maar toch de stad Nijmegen op 10 kilometer afstand en Wijchen op 10 minuten fietsen hebben. In de omgeving zijn ook nog de Haterse en Overasseltse vennen, dat ook een aanrader is om naartoe te gaan.

Het ven

BuitenOverleg is gelegen aan een mooi groot ven waar je varend op kunt lunchen. Pieter heeft namelijk een aantal jaar geleden een varend terras gebouwd. Deze kan gebruikt worden om tussen het vergaderen door even een rondje te maken over het water. Daarnaast is er ook een roeibootje beschikbaar die gasten vrij mogen gebruiken tijdens hun verblijf.
Voor de mensen die van vissen houden hebben Elly en Pieter een visvergunning aangeschaft. Er kan dus zorgeloos door de gasten gevist worden langs de kant van het ven.

Overnachten

BuitenOverleg is gelegen aan een mooi groot ven waar je varend op kunt lunchen. Pieter heeft namelijk een aantal jaar geleden een varend terras gebouwd. Deze kan gebruikt worden om tussen het vergaderen door even een rondje te maken over het water. Daarnaast is er ook een roeibootje beschikbaar die gasten vrij mogen gebruiken tijdens hun verblijf.
Voor de mensen die van vissen houden hebben Elly en Pieter een visvergunning aangeschaft. Er kan dus zorgeloos door de gasten gevist worden langs de kant van het ven.

Vergaderingen en bijeenkomsten

Bij BuitenOverleg kan worden vergaderd of er kunnen bijeenkomsten worden verzorgd van kleine tot grote groepen. In de tuin staan lange tafels waar de groepen aan kunnen zitten. Daarnaast zijn er over de locatie verspreid leuke zitjes, waar kleine groepjes apart kunnen zitten om met elkaar te overleggen.
Bij aankomst wordt het eerste kopje koffie voor de gasten gezet met daarbij meteen een uitleg hoe het apparaat werkt, waar men het toilet kan vinden en hoe de wifi werkt.
Tijdens de vergaderingen stoort Pieter de gasten zo min mogelijk, maar één ding doet hij wel: “Ik vind het leuk om de warme appelflappen te brengen ’s morgens. Dan zeg ik “jongens, waar je ook mee bezig bent, alles loslaten. De appelflappen zijn nu heet, dus nu eten!”

Catering

Elly vindt het heerlijk om de gasten te verwennen met eigengemaakte soep. De broodjes voor de lunch worden verzorgd door een cateringbedrijf uit de omgeving. “Het gaat ons primair niet om de horeca. Wij willen de mensen deze locatie bieden en ondersteunend daaraan regelen wij de lunch voor de gasten.”

Activiteiten

Er zijn diverse mogelijkheden om te vergaderen in combinatie met activiteiten. Er kan worden gevaren met de boot, er kan gewandeld worden langs en om het ven (rondje van 3 kwartier), er is een waterskicentrum en een klimhal in de buurt en er is een golfbaan achter BuitenOverleg. Daarnaast kunnen er op het terrein zelf ook activiteiten georganiseerd worden. Een outdoor eventorganisatie uit de omgeving kan diverse spelvormen organiseren zoals lasergamen, kleiduivenschieten, door hoepels klimmen, samen puzzels maken, piramides bouwen met stokjes en elastiekjes, etc. De mogelijkheden zijn bijna oneindig.

Toekomst

Regelmatig denkt Pieter na over het verruimen van hun concept. “Je zoekt dingen waarvan je denkt dat het zal aanslaan bij de gasten en waar we zelf ook schik in hebben. Dat is ook een voorwaarde.”
Zo wil hij onder andere (meer) workshops oerkoken geven op de locatie met Dutch ovens. Bijvoorbeeld na het vergaderen als aansluitende activiteit. “Lekker koken op open vuur.”

Daarnaast hebben ze een snel varende tender gekocht, zodat hij na een vergadering met gasten een stukje over de maas kan varen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie www.buitenoverleg.nl

Magazine downloaden

Je kunt het blogmagazine hier ook downloaden om het later nog eens te lezen.