Licht bij fotografie voor gastenverblijfeigenaren

Licht en fotografie

Naar aanleiding van mijn vraag in stories van Instagram waar ik de vraag stelde wat mensen moeilijk vinden bij het fotograferen van hun gastenverblijf kreeg ik de reactie; LICHT. Dat snap ik en dat is ook helemaal niet zo gek. Het is eigenlijk het belangrijkste van fotograferen, maar ook meteen het moeilijkste.

Fotograferen is de Griekse vertaling van 'schrijven met licht' Fotograferen en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Licht is vooral bij het fotograferen met je smartphone een grote uitdaging, want je hebt een kleine lens en beeldsensor en dat betekent dat je meer licht nodig hebt dan bijvoorbeeld met een spiegelreflexcamera die een grote lensopening en sensor heeft waardoor daar veel meer licht op de beeldsensor kan komen.

 

Licht

Je kunt zorgen voor voldoende licht door op de juiste tijden en manieren foto’s te maken. Ik ben bezig met het maken van een training waarbij ik hier meer op inga, maar ik geef hierbij alvast een aantal tips over hoe je om kunt gaan met licht:

  1. Foto’s waar gebruik wordt gemaakt van natuurlijk licht, worden over het algemeen als professioneel en sfeervol ervaren. Kijk maar eens in tijdschriften. Daar wordt bijna geen gebruik gemaakt van kunstlicht. Zorg er daarom voor dat je alle gordijnen hebt geopend en er zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen kan vallen.
  2. Vermijd direct en fel/hard zonlicht. Hierdoor ontstaat er namelijk een groot contrast (verschil en hardheid tussen licht en donker) tussen het raam en de rest van de ruimte. Het raam is dan overbelicht en de rest van de kamer onderbelicht. Daarnaast krijg je hele harde schaduwen in de ruimte. In de zomer zijn de ochtend of namiddag de beste tijden om te fotograferen. In de herfst en winter is het donkerder. Wil je in die periode foto's maken, doe dit dan midden op de dag. Het voordeel van deze periode is dat het contrast van buiten en binnen minder groot is en de foto’s egaler belicht worden.
  3. Gebruik nooit een flitser. Een flitser zorgt voor overbelichte lichte vlekken en hele donkere schaduwen. Kleuren worden flets en de sfeer wordt in een keer tenietgedaan.

In een volgende blog ga ik meer vertellen over het belichten van je foto’s en hoe je de belichting zelf op verschillende manieren kunt aanpassen.

'Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken'
Zorg er daarom voor dat de eerste indruk een goede indruk is!