Waar let je op bij de aanschaf van een smartphonecamera voor gastenverblijfeigenaren
‘De beste camera is de camera die je bij je hebt’ en dat is in de meeste gevallen je smartphone.
Ben je toe aan een nieuwe smartphone en wil meteen ook rekening houden met een goede camera voor het fotograferen van jouw gastenverblijf, dan kun je op de volgende zaken letten:
- Lichtsterkte
- Grootte van de beeldsensor
- Lenzen
- Opslagcapaciteit
- Beeldstabilisatie
- Bestandsformaat
Er zijn natuurlijk nog meer zaken waar je op kunt letten, zoals het formaat, de kwaliteit van de batterij en het besturingssysteem, maar daar ga ik in deze blog niet op in.
Bedenk ook goed wat je precies vast wilt leggen. Voor het maken van foto’s van jouw gastenverblijf heb je andere capaciteiten nodig van je smartphonecamera, dan bij het maken van foto’s van de natuur of portretten.
1. Lichtsterkte
Bij het maken van foto’s van jouw gastenverblijf heb je een lichtsterke lens nodig. Hoe lichtsterker de lens (hoe meer licht er op de sensor komt, zie punt 2), des te beter je foto’s kunt maken in situaties met weinig licht. Dit is belangrijk, omdat je hierdoor minder kans hebt op ruis (korreltjes in de foto) dan bij een minder lichtsterke lens. Dit betekent niet dat je geen last van ruis kunt hebben, maar je kunt wel betere foto’s maken van jouw gastenverblijf.
Een lichtsterke lens wordt bijvoorbeeld aangeduid met f/1.6 of f/1.8 (des te lager het getal, des te beter voor de lichtsterkte).
2. De grootte van de beeldsensor
Daarnaast is het in het donker lastiger om details en kleuren vast te leggen. Om toch een goede foto te maken is, naast de lichtsterkte van de lens, de grootte van de beeldsensor belangrijk. De beeldsensor kun je zien als het negatief zoals die werd gebruikt in de analoge camera. Een grotere beeldsensor vangt meer licht op, waardoor je foto's scherper en kleurrijker zijn.
3. De lens/lenzen van de smartphone
Smartphones kunnen 1 lens hebben, maar de smartphone van tegenwoordig hebben over het algemeen meerdere lenzen. De smartphones met 1 lens, hebben een vast brandpuntafstand. De smartphones met meerdere lenzen hebben verschillende brandpuntafstanden. De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel te zien is op je foto's en hoe groot het onderwerp in beeld komt:
- Des te kleiner de brandpuntafstand is, des te groter de beeldhoek. Dit wordt groothoek genoemd. Bij een groothoek komt er meer in beeld en er is ook meer te zien op de foto. De groothoeklens wordt veel gebruikt bij vastgoedfotografie, maar ook bij landschapsfotografie.
- Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe kleiner de beeldhoek. Dit wordt zoom of tele genoemd. De afstand tussen je onderwerp en jou wordt verkleind. Er wordt meer gefocust. Dit betekent dat er minder te zien is op de foto’s.
Smartphones met een tweede lens hebben over het algemeen, naast een vaste brandpuntafstand, nog een ander brandpunt; een groothoek- of een telelens. Met de verschillende brandpunten heb je altijd een betere beeldkwaliteit dan wanneer de digitale zoom wordt gebruikt.
Vaak is de tweede lens ook bedoeld om de afstand te berekenen om zo de hoeveelheid onscherpte in de achtergrond te berekenen. Ze hebben een speciale portretfunctie waardoor achtergrondonscherpte kunstmatig wordt nagebootst. Anders ziet het er heel onnatuurlijk uit. Hoe onscherp de achtergrond wordt ligt ook aan de afstand tot wat je wilt fotograferen. Het blijft kunstmatige onscherpte, dus het kan gebeuren dat het er niet altijd even goed uitziet.
Telefoons met meerdere lenzen hebben vaak twee verschillende brandpuntsafstanden en een lens voor diepte of alle drie de lenzen hebben een ander brandpuntsafstand. Hierdoor hebben deze smartphones vaak een groothoek, een normale en een telelens.
Lenzen voor fotograferen gastenverblijf
Bij het fotograferen van een gastenverblijf is een groothoeklens, dus een kleine brandpuntafstand, heel prettig. Met de groothoeklens kun je de ruimte van de kamers veel beter laten zien. Voor foto’s met achtergrondonscherpte, wat vaak wordt gebruikt voor detail- en sfeerfoto’s, is de brandpuntafstand minder belangrijk, maar is het hebben van meerdere lenzen belangrijk.
4. Opslagcapaciteit
Ga na hoeveel foto’s je maakt of wilt gaan maken en of je misschien ook video’s wilt gaan opnemen. Het is heel prettig dat de foto’s van de smartphones steeds beter worden, maar dit zorgt er ook voor dat de foto’s meer geheugen innemen op de telefoon en je daardoor meer geheugen nodig hebt.
Er zijn smartphones met een vast intern geheugen, maar ook smartphones waarbij je het geheugen makkelijk kan uitbreiden. Bijvoorbeeld door middel van extern micro-SD geheugen.
Vooral als je kiest voor een telefoon met een vast intern geheugen, is het belangrijk dat je echt de juiste opslagcapaciteit kiest. Als je deze te klein kiest ga je daar zeker spijt van krijgen.
5. Beeldstabilisatie
Wanneer een smartphone over beeldstabilisatie beschikt wordt de kans op onscherpe foto’s geminimaliseerd. Vooral wanneer het wat donkerder is.
Beeldstabilisatie is net zo belangrijk als de items die wij hierboven beschreven hebben.
Optische beeldstabilisatie (OIS)
Optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat beelden stabiel zijn tijdens het nemen van foto's. Optische beeldstabilisatie is een aanbeveling als je consequent goede foto's wilt nemen, vooral in situaties met minder goede lichtomstandigheden.
Een nadeel van optische beeldstabilisatie is dat dit een duurdere optie is dan bijvoorbeeld elektronische beeldstabilisatie.
Elektronische beeldstabilisiatie (EIS)
Bij het maken van een foto gebruikt de telefoon een accelerometer om kleine bewegingen te detecteren waarna de camera ingrijpt om zo het onderwerp op dezelfde plaats in het frame te houden. De betere elektronische beeldstabilisator gebruikt kunstmatige intelligentie om het onderwerp in een beeld te herkennen.
6. Bestandsformaat
Het bestandsformaat is ook zeker een belangrijk onderdeel van de keuze voor een smartphone. Wil je foto’s van een goede kwaliteit maken, dan raad ik je aan een smartphone te kiezen waarbij je de mogelijkheid hebt om foto’s is RAW-formaat te kunnen maken. Normaal gesproken maakt de camera foto’s in JPG-formaat. Bij RAW-bestanden wordt er veel meer informatie van de foto opgeslagen dan bij een foto in JPG-formaat. Dit betekent wel dat RAW-bestanden veel meer opslagruimte nodig hebben.
Het voordeel dat de opslag van alle informatie in het RAW-bestand heeft, is dat je het licht nog veel beter kunt aanpassen in de nabewerking. Hierdoor kan een donkere foto (niet onderbelicht) alsnog goed worden belicht terwijl het kwaliteitsverlies vaak redelijk beperkt blijft. Bij een JPG-bestand is dit onmogelijk.
Conclusie
- Wanneer je de smartphone wilt kiezen met de ultieme camera kies je voor:
- Een lichtsterke lens (f/1.6 of f/1.8)
- Een grote beeldsensor
- Groothoeklens
- Genoeg opslagcapaciteit
- Optische beeldstabilisatie (OIS)
- Mogelijkheid voor fotograferen in RAW
Ik hoop dat deze informatie jou heeft geholpen en wens je veel succes met het uitzoeken en het aanschaffen van jouw nieuwe smartphone!
'Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken'
Zorg er daarom voor dat de eerste indruk een goede indruk is!